Geld & Ik

Geld&Ik is voor kinderen en jongeren tussen de 10 en 14 jaar: een leeftijdsfase waarin zij steeds vaker met geldkwesties te maken krijgen en waarin ze bewust leren geld uit te geven. En vanwege de overstap naar de middelbare school worden de jongeren geconfronteerd met allerlei verleidingen en keuzes.

Geld&Ik is een interactieve website, gemaakt vòòr en dòòr kinderen, waar zij antwoorden vinden op al hun geldvragen. De website biedt informatie over geldzaken waar jongeren mee te maken hebben, zoals geld verdienen, sparen en uitgeven. Centraal binnen Geld&Ik staan de ervaringsverhalen. De verhalen van anderen en de mogelijkheid voor kinderen om ervaringen met elkaar te delen. Geld&Ik is mede mogelijk gemaakt door het VSB fonds, het Oranje Fonds en de Rabobank Foundation.

Geld&Ik heeft als doel kinderen en jongeren aan het denken te zetten en ze aan te sporen vragen te stellen over geld. De website helpt kinderen geldbewust te worden en leert hen hoe ze (zelfstandig) met geld om kunnen gaan. Belangrijk daarbij is het vergroten van kwaliteit van leven voor kinderen; met of zonder geld.

Geld&Ik is het resultaat van een langlopend onderzoek door de Vrije Universiteit: Kinderen en armoede - een interventie voor en door kinderen. De kinderen die participeren in dit onderzoek vertellen over hun eigen leefwereld en de rol van geld daarin. Dit resulteert in inzicht in wat voor kinderen zelf belangrijk is. De neerslag hiervan komt terug in de thematische beschrijvingen op deze website. Ook vormen hun verhalen de basis voor de tips die op deze website te vinden zijn. Een belangrijke uitkomst van dit onderzoek is dat er onder jongeren een taboe heerst op het praten over geldtekort of arm zijn. Met deze website hopen wij een bijdrage te leveren aan het op een positieve manier doorbreken van dit taboe.

Geld&Ik is een complete informatie- en vraagbraak waar kinderen en jongeren kunnen ontdekken, vragen stellen, inspiratie halen en elkaar kunnen ontmoeten. Kinderen en jongeren kunnen zelfstandig gebruik maken van Geld&Ik, ouders kunnen de site gebruiken als onderdeel van de financiële opvoeding, en Geld&Ik kan worden ingezet op scholen. Op die manier kan Geld&Ik kinderen en jongeren in financieel opzicht voorbereiden op de toekomst.

Ga naar Geld&Ik.nl