Het coronavirus

Wat is het coronavirus?

Het coronavirus is een virus dat koorts en luchtwegklachten kan veroorzaken. De ziekte die je van het virus kunt krijgen noemen we COVID-19. Als je COVID-19 hebt kun je koorts en luchtwegklachten krijgen, zoals verkoudheid, hoesten of moeite met ademen. Maar deze klachten kunnen ook door een ander virus veroorzaakt worden, zoals een verkoudheidsvirus of griepvirus. Ook heeft niet iedereen dezelfde klachten, de één heeft er meer last van dan de ander.

Het coronavirus en chronische ziektes

Wat betekent het coronavirus voor jou als je een chronische ziekte hebt? Het antwoord daarop is niet eenvoudig, we weten nog te weinig omdat het om een nieuw type virus en ziektebeeld gaat. Daardoor is niet goed te voorspellen wat het voor jou kan betekenen. Wel lijkt het erop dat kinderen minder last hebben van het virus.

Verminderde weerstand, let dan op!

Als bacteriën, virussen of schimmels je lichaam proberen binnen te komen, doet je lichaam er alles aan om deze indringers onschadelijk te maken via afweerreacties. Je weerstand speelt daarbij een belangrijke rol. Als je een chronische ziekte hebt of bepaalde medicijnen gebruikt, kunnen je conditie en weerstand verminderen. Als je een verminderde weerstand hebt, moet je dus extra voorzichtig zijn. Twijfel je over je weerstand, heb je klachten of wil je weten welke voorzorgmaatregelen je moet nemen, overleg dan met je behandelend arts.

Volg de hygiënemaatregelen

Als je een chronische ziekte hebt of andere gezondheidsproblemen, volg dan de standaardhygiënemaatregelen van het RIVM goed op en blijf uit de buurt van mensen die ziek zijn. Houdt de voorlichtingssite van het RIVM goed in de gaten. Hier vind je de laatste informatie over het coronavirus en COVID-19 en de maatregelen die nodig zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan. rivm.nl/coronavirus

Download Poster 'Coronavirus: wat moet je doen?'